måndag 27 december 2010

resande cirkus

nog är jag glad att jag bor i en stad där man kan cykla överallt, och slipper sådant som pendeltågseländen och annan kommunaltrafik. jag verkar dock lyckas med att pricka in mina resor hem till föräldrarna då det är störningar i trafiken, så även denna eftermiddag då jag skulle bege mig hem till uppsala igen. med alla julklappar nedpackade släpade jag med mig två stora och TUNGA väskor på resan, men tänkte att det är lugnt för jag behöver ju endast byta tåg en gång på centralen. ha, trodde jag...
vi kommer inte längre än till farsta förrän de ropar ut att det är växelfel i älvsjö och att vi måste kliva av tåget och ta tunnelbanan in till stan istället. hastar av tillsammans med alla andra och kånkar och drar väskorna i snömodden till tunnelbanan några hundra meter bort. puh! första heatet avklarat. trängs på ett knökfullt tunnelbanetåg den sista biten till centralen. missar första tåget till uppsala som jag hade tänkt hinna till, och det trots att jag hade 20 min marginal. spanar in nästa tåg, som ska gå från spår 18 och stretar till den perrongen. släpa, dra, lyft och kånka. förbannar mig själv för att jag har så mkt packning, varav det mesta är oanvända kläder... att jag aldrig lär mig packa på ett vettigt sätt! efter en del väntan på perrongen plingar det till och vi får veta att det tåget beräknas bli minst 20 min sent. ingen idé att stå kvar där och se när det tåget behagas dyka upp, då är det bättre att ta den vanliga uppsalapendeln. tio minuter tills den avgår. grabbar tag i väskorna för en ny etapp genom hela jäkla centralen längst bort till andra änden. tåget står inne, skönt! äntligen kan jag pusta ut och slå mig ner på ett säte. trodde jag... har bara hunnit ta plats då det plingar i högtalaren och konduktören meddelar att detta tåg ställs in och inte kommer att avgå förrän om ytterligare en timme. istället hänvisar de oss resenärer till tåget som ska komma in på spår 18... jag tror de skojar med mig, jag stod ju för f-n nyss på den perrongen! 7 minuter tills det tåget beräknas avgå, hinner jag inte med det får jag alltså vänta ytterligare en timme. inte en chans. jag rusar av tåget med väskorna på släp tillsammans med x-antal uppretade medresenärer med siktet inställt på perrong 18 och klockan flåsandes i nacken. tillbaka genom hela centralen, denna gång med ännu en högre växel i, som jag inte trodde jag hade. vägrar bli sittandes på centralen en timme till! med orangutangarmar stretar jag upp för trapporna till perrongen en sista gång och tittar på klockan som slår minuten för avgång. in i första bästa vagn, hoppas att det är rätt tåg. dunsar ner på ett säte bredvid en svettig och flåsande medelålders gubbe som sprungit samma gatlopp som jag. 40 min vila innan uppsalas lampor skymtar genom rutorna. tur att stadsbussarna är mer pålitliga, och att jag har en hållplats nära där jag bor. nya krafter när mållinjen närmar sig.
nästa gång ska jag NOGA överväga varenda strumpa i packningen, och kanske önska mig färre julklappar ;)

1 kommentar:

  1. Hu! Känner igen det där allt för väl! Blir du kvar i Uppsala ett tag nu? Jag ska rida dressyrkurs ons o tors för www.jeannahogberg.se. Säg till om du vill hänga med nån dag!

    SvaraRadera