måndag 18 oktober 2010

alternativkostnad

väljer att lyssna till kroppen ikväll. att göra ett val innebär automatiskt att välja bort någonting annat. det är det som utgör dess alternativkostnad, dess egentliga värde.
ikväll väljer jag bort folkdansen. jag väljer även bort föreläsningen om fairtrade-kakao i bolivia. istället tillbringar jag kvällen i hemmets lugna vrå, efter en heldag med intensivt projektarbete. det är både psykiskt och fysiskt påfrestande med grupparbete, men väldigt roligt och givande! jag tänder lite ljus i oktobermörkret, äter middag och socialiserar med min nya korridorsgranne. plöjer några sidor i kurslitteraturen men framför allt ägnar jag kvällen åt slappande. det är tillåtet att göra det ibland. jag behöver inte ta tillvara på varje lediga tid, känna att jag gör något produktivt eller sitter med näsan över böckerna för att förbereda mig inför kommande seminarier eller deadlines. jag måste inte alltid vara på väg någonstans. det är tillåtet att bara vara ibland, inte tänka framåt utan stanna upp och njuta av stunden just här, just nu. titta på tulpanerna i höstfärger på nattduksbordet som jag köpte när jag var inne i stan i helgen (dock inte utan dåligt samvete för att jag "slösade" pengar på nåt till mig själv). bläddra lite i ett livsstilsmagasin som legat begravd under pluggböckerna. tillåta mig att sakna vovven en smula.
det är alltför lätt att tro att livet är någonting som väntar längre fram. så står man där en dag, tittar tillbaka på sitt liv och inser att man har glömt bort att leva.
nej, det är inte det jag vill uppleva. jag vill så mycket mer. de åren som gått kan jag inte leva om, men nuet ligger i mina händer.

2 kommentarer:

  1. Åh, jag älskar harmonin som pyser ut från dina inlägg. Det är höst och varmt och ombonat. Jag hoppas du har det riktigt bra och att du tassar på, på den friska vägen. Kramar om!

    SvaraRadera
  2. Heja dig Johanna! Alla mår vi bra av att ha en ta-hand-om-oss-själva dag och verkligen se till att känna efter och att verkligen ge kroppen och själen näring.
    Ett fint och ett talande inlägg!

    Längtar efter dig!
    Kram!

    SvaraRadera