tisdag 16 februari 2010

i flödet

tack för era fina kommentarer. det är alltid betydelsefullt att få andras synpunkter och perspektiv på saker. se att ingenting här i livet endast kan uppfattas på ett sätt, att vi alla ser på verkligheten utifrån vårt perspektiv och med våra erfarenheter och upplevelser i bagaget. det är alltför lätt att fastna i sitt eget perspektiv, att förenkla och generalisera. det är nog inte bara jag som har en förmåga att automatiskt dela in livet i svart eller vitt, antingen eller. det gör det mer begripligt, men samtidigt går jag miste om mångfalden, och framför allt öppnar det för många misstolkningar.
att ändra sitt tankesätt, som man odlat och förstärkt under så lång tid, är inget som görs i en handvändning. det är inte bara att ta av sig sina gamla invanda glasögon och ta på sig ett par nya. ögonen måste också vänja sig vid den "nya styrkan", anpassa sig till att se världen på ett nytt sätt. på ett klarare och öppnare sätt.
upptäcka alla nyanser av grått som helt plötsligt dyker upp i utrymmet mellan svart på ena kanten och vitt på den andra.
betrakta hela spektrumet av färger som regnbågen innefattar, se hur de flyter in i varandra och tillsammans bildar nya färger.
inga skarpa konturer.
inget slut och ingen början.

är det så vårt liv också ser ut?
vi bara tror att vi vet att födelse är början och döden slutet, för det är vad vi kan greppa med vårt medvetande just nu här i livet.
men att allting, även vi, ingår i ett större sammanhang. i ett flöde, en process utan början och slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar